contact |
  • Home
  • Trefwoorden
  • Sitemap
  • Print
  • verkleinvergroot

Uitstappen met het Zuiden in Zicht.

Brussel, over Racisme en een respectvolle superdiverse samenleving

Brussel is een internationale stad die op verschillende manieren verbonden is met de wereld. Superdiversiteit stelt de samenleving voor nieuwe en grote uitdagingen. Racisme en discriminatie zijn wereldwijde fenomenen.
In de voormiddag gaat de wandeling doorheen het diverse Brussel in de Lakensestraat. We krijgen een gevarieerde kijk op hoe de samenleving proeft van een stad die symbool staat voor een geglobaliseerde samenleving: frieten, couscous en chili con carne.
Je kan ’s middags een Syrische falafelschotel (10 euro) reserveren. Anders voorzie je je eigen lunch (picknick of broodje).
In de namiddag wandelen we door de wijk Kuregem, een uithoek van de gemeente
Anderlecht. Een wijk die aanvankelijk ook zo behandeld werd. Alhoewel ook vandaag veel nog moeizaam verloopt, telt de wijk nu wel mee. Een aantal initiatieven die racisme willen keren, maken dit duidelijk. Een wandeling over Jodenvervolging, over vernedering en uitsluiting van mensen met een migratieverleden, maar ook over samenwerken aan de opbouw van een geglobaliseerde en superdiverse stad. ‘Allons les mauves, les blancs et les noirs.’

datum: donderdag 4 mei 2017 of zaterdag 6 mei 2017
vertrek: rond 9 uur, station Heist-op-den-Berg. Aansluiten kan in Brussel-Noord rond 10 uur.
thuis: 19 uur
prijs: 23 euro (4,60 euro met vrijetijdskaart) - inbegrepen: gids en treinticket
        14 euro (2,80 euro met vrijetijdskaart) - inbegrepen: gids
inschrijven vanaf nu

voor zaterdag 6 mei 2017 schrijf je in bij cultuurcentrum Zwaneberg
Je ontvangt een week voor de uitstap nog een brief met de definitieve uurregeling.

i.s.m. De Wereld in Zicht, een samenwerkingsverband in de gemeente Heist-op-den-Berg van Cultuur-centrum Zwaneberg, Cursuscentrum, Intal-ICS, Integratie- en diversiteitsdienst, Noord-Zuidoverleg en Oxfam-Wereldwinkel

omhoog

Nieuw Matonge in Brussel

We associëren de Zwart-Afrikaanse zichtbaarheid in Brussel meestal met Matonge. De uitstraling van deze historisch gegroeide wijk plaatst andere voorname concentraties van Zwart-Afrikaanse gemeenschappen in onze hoofdstad, ten onrechte, in de schaduw zoals de buurt rond de Abattoir in Anderlecht.
De aanwezigheid van de markt aan het Anderlechtse slachthuis en de autohandel – de draaischijf van de export van tweedehandsauto’s richting Afrika – in de nabij gelegen Heyvaertbuurt deed een ‘Nieuw Matonge’ ontstaan. Zoals in Kinshasa is Nieuw Matonge, ook hier, een belangrijk handelscentrum met een levendige markt.
Deze wijk, gelegen vlakbij het Zuidstation, is uitgegroeid tot een centrum van de wereldkeuken. Je vindt er meer gevarieerde en exotische producten dan in Matonge of om het even waar in België en bovendien tegen lagere prijzen. De talrijke winkels zijn gericht op vooral een Zwart-Afrikaans cliënteel.
We maken ook kennis met de vele ontmoetingsplaatsen, organisaties en gebedshuizen, die zich richten tot de Zwart-Afrikaanse gemeenschap. Ze geven nieuwe migranten de mogelijkheid sociale contacten te leggen.

donderdag 18 mei 2017

Vertrek
Rond 9 uur, station Heist-op-den-Berg.
Aansluiten kan in Brussel-Zuid rond 10 uur.
Na een koffiestop start de wandeling.
Je kan ’s middags een Senegalese maaltijd reserveren in het lokaal dienstencentrum Cosmos. Anders voorzie je je eigen lunch (picknick of broodje).

Einde
We nemen een trein in Brussel-Zuid rond 18 uur.
Aankomst in Heist-op-den-Berg rond 19 uur.

U ontvangt een week voor de uitstap nog een brief met de juiste uurregeling.

Deelnameprijs (steeds inclusief brochure, exclusief drank)
12 euro (exclusief treinticket, exclusief maaltijd) – 2,40 euro met vrijetijdskaart
21 euro (inclusief treinticket vanuit Heist-op-den-Berg, exclusief maaltijd) – 4,20 euro met vrijetijdskaart
Om de Senegalese maaltijd te reserveren betaal je 10 euro extra per persoon bij
inschrijving.

Inschrijven kan via de webshop, ter plaatse of telefonisch.

 

omhoog